Bibliotheek

Heb je ergens in de krant, op tv of op internet iets gezien over de mannenrok en wil je het met ons delen? Hier is je berichtje op de juiste plaats.
karel
Berichten: 82
Lid geworden op: 16 feb 2011 14:08

Bibliotheek

Bericht door karel »

het is even rustig op het forum, en ik had tijd wat verder terug te bladeren. Ik vond veel lezenswaardigs over de neiging van mannen tot rokdragen.
Let op de publicatie-data, want ik heb de indruk dat het denken over dit onderwerp zich ontwikkelt en wat men 5 jaar geleden dacht kan achterhaald zijn, maar nog wel degelijk interessant.

Ik beweer niet dat hier nieuwe links staan; ik heb ze voor het grootste deel uit oude posts van forumleden en van de oude site http://www.oocities.org/westhollywood/h ... omenl.html die sinds 1999 niet meer bijgewerkt wordt, maar nog altijd in de lucht is en veel informatie vermeldt. Het leek me nuttig er hier een aantal bij elkaar te zetten.

Vennix: DE SEKSUELE AANTREKKINGSKRACHT VAN VROUWENKLEDING
http://www.oocities.org/westhollywood/h ... ennix.html

Vennix: persbericht, datum niet vermeld, over dezelfde studie:
http://www.oocities.org/westhollywood/h ... ennix.html

Vennix: link voor hen die de studie willen aanschaffen
http://www.eburon.nl/travestie_in_neder ... vlaanderen

Onze eigen Mik (regelmatig bijgewerkt): http://mikstravestienotities.blogspot.com/

Veel ouder, uit 2006, Vernon Coleman, niet erg wetenschappelijk verantwoord maar zal toch bij veel leden resoneren:
http://www.vernoncoleman.com/thethreemyths.htm

Nog een van Coleman (2004), Why do men wear dresses?:
http://www.vernoncoleman.com/andwhydosome.htm

Een zware en zeer verantwoorde studie van Vennix uit 2010 over Transgenders en Werk. Transgenders zijn wel niet de directe doelgroep van dit forum, maar veel van de analyse is toch van waarde voor ons.
http://www.uitdekastwerktbeter.nl/site/ ... n_werk.pdf

The childhood and family dynamics of transvestites, http://www.oocities.org/westhollywood/h ... ef144.html.
Schott, R.L.
Arch Sex Behav 24:309-327, 1995.

The transvestite and his wife - zo langzamerhand erg gedateerd, maar toch interessant hoe onderzoekers toen over ons spraken. Ik heb alleen de hier gelinkte samenvatting kunnen vinden, daaruit maak ik ook op dat het besproken geval niet erg representatief hoeft te zijn voor de situatie van leden van dit forum: http://www.oocities.org/westhollywood/h ... ef003.html
Calogeras, R.C.
Psychoanal.Rev. 74:517-535, 1987.

A girl like me - aardige film uit 2006, geen happy end, helaas
http://en.wikipedia.org/wiki/A_Girl_Lik ... aujo_Story

Op http://www.travestie.org is onder andere een goede literatuurlijst te vinden:
http://www.travestie.org/html/index.php ... 0&groep=13
Laatst gewijzigd door karel op 24 jan 2012 22:48, 1 keer totaal gewijzigd.
willi
Berichten: 3428
Lid geworden op: 06 apr 2008 17:07

Re: Bibliotheek

Bericht door willi »

Rok voor mannen.
In mijn onschuld dacht ik dat deze site bedoeld was (zoals Natuurmens al memoreerde) voor mannen die het dragen van een rok in plaats van een broek willen propageren. Gewoon omdat dit kledingstuk ook voor de man draagbaar behoort te zijn (dus niet alleen voor de vrouw).
Het uitgangspunt was het activeren van de kledingindustrie om nu eens mannenrokken op de markt te brengen.

Helaas is de mannenrok nog niet daadwerkelijk op de markt verschenen; ondanks alle goedbedoelde pogingen van vooraanstaande ontwerpers.
“Geen probleem” dachten een aantal forumleden die niet tot de kiltdragers behoorden, “dan schaffen we ons toch damesrokken aan, want veel van deze rokken zijn eveneens geschikt voor mannen”.
Zo gezegd zo gedaan, en iedereen was tevreden . . , dacht men.

Maar hó zeg, dat gaat zomaar niet, dat dragen van ‘damesrokken’! Dat is travestie!!!!
En daarmee viel de bom in de mannenrokkendroom. Weg rok voor mannen!
Mannen die in hun onschuld over waren gegaan tot het combineren van de (vrouwen)rok met andere leuke kleren (in de mening verkerend dat het tij aan het keren was en ook mannen zich uitgebreider en leuker mochten gaan kleden), zoals leggings, laarzen en leuke of fraaie bovenderok-kleding, kregen plotseling de kous op hun kop.

Hun enthousiasme werd onmiddellijk gesmoord tussen wetenschappelijke verhalen over transgenderdom en andere enge wetenschappelijke hokjes en huisjes.
Niks kledingvrijheid! Wat dachten ze wel; dat dat zomaar ging? Zonder slag of stoot? Dat ‘de man’ zomaar, zonder daar een zware verantwoording voor af te hoeven leggen, ‘vrouwenkleren’ mochten dragen? Ha há!

En nu waren er op dit forum verhalen rond over afkicken van die (vermeende) rokverslaving. Kopschuw gemaakte rok- of anderszins-dragers vragen zich af of ze wellicht beter kunnen stoppen met vrij rokken en weer in ’t driedelig grijs stappen.
Immers . . , het tij is niet gekeerd! Er is een nieuw regime opgestaan. Een regime van sombere wetenschappers, die hel en verdoemenis uitspreken over de man in vrije kleding.
Kleding is namelijk voor de man niet onbeperkt vrij draagbaar. Alleen de vrouw is dat (nog steeds) toegestaan.

Dikke wetenschappelijke boeken zijn erover vol geschreven. Mannen die menen een (dames)kledingstuk, zoals de rok, te mogen dragen, sporen niet. Er is iets mis met de inhoud van de rudimentaire hersendelen die iets met seks van doen hebben. Daar is ’t een en ander op een enge manier verdraaid of vergroeid. Zij zijn geen echte mannen meer, maar rariteiten die het risico lopen de band met echtgenote en kinderen te verliezen en als eenzame stakkers achter te blijven.

Afijn, dat hebben we ook weer gehad.
Het gaat de goede kant op met de rok voor mannen.
Nu nog de starre dresscodebedenkers achter de 'broek' zitten.
Gebruikersavatar
jan
Berichten: 991
Lid geworden op: 27 apr 2011 19:25

Re: Bibliotheek

Bericht door jan »

Maak je niet dik, Willi, dan passen je leggings niet meer.
Laatst gewijzigd door jan op 25 jan 2012 04:21, 1 keer totaal gewijzigd.
INTELLIGENTE MANNEN DRAGEN ROKKEN!
karel
Berichten: 82
Lid geworden op: 16 feb 2011 14:08

Re: Bibliotheek

Bericht door karel »

Willi,

Heb je de artikelen van Coleman gelezen? Heb je misschien voor het gemak even aangenomen dat alle vermelde literatuur zich op de bezwaren en risico's van rokdragen door mannen zou richten .... omdat het van mij kwam?

Maar ik geef toe dat het makkelijker was negatieve bronnen te vinden dan positieve. Is er naast Coleman nog ergens iets te lezen dat je visie steunt?

Op dit forum staat wel wat, maar in het publieke domein, of op een andere website, bedoel ik. Dat zou het leesvoer dat ik aandroeg inderdaad verbreden. En dat zou mooi zijn.
willi
Berichten: 3428
Lid geworden op: 06 apr 2008 17:07

Re: Bibliotheek

Bericht door willi »

Karel:
Maar ik geef toe dat het makkelijker was negatieve bronnen te vinden dan positieve. Is er naast Coleman nog ergens iets te lezen dat je visie steunt?

Beste Karel, bovenstaande verzuchting van mij is niet ‘ergens’ op gebaseerd, maar slechts een uiting van mijn gevoel, bij lezing van al die goedbedoelde, waarschuwende, wetenschappelijke- en andere verhalen. Het is allemaal zo tendentieus, zo negatief.
Als ik ’t allemaal zou geloven werd ik pas echt depressief.
Het gaat de goede kant op met de rok voor mannen.
Nu nog de starre dresscodebedenkers achter de 'broek' zitten.
Gebruikersavatar
mikvanes
Berichten: 1701
Lid geworden op: 29 feb 2008 04:05

Re: Bibliotheek

Bericht door mikvanes »

Coleman brengt het leuk, maar het klopt niet.

Voor Transformatie heb ik net een tweede deel opgestuurd van Gewone Transgenders. Daar staat aan de hand van 10 stellingen veel in op basis van onderzoeksuitkomsten. Het meeste is niet echt opwekkend, helaas. Ik zal proberen het binnenkort online te zetten.
karel
Berichten: 82
Lid geworden op: 16 feb 2011 14:08

Re: Bibliotheek

Bericht door karel »

Mik,

ja, Coleman brengt het leuk, dat vond ik ook. Je weet dat ik weet dat het niet klopt. Maar zijn redenering zie je op dit forum ook veel. En dan helpt het mij om dat nog eens goed geformuleerd te zien.

Ik ben heel nieuwsgierig naar Gewone Transgenders, en de stellingen.
Gebruikersavatar
mikvanes
Berichten: 1701
Lid geworden op: 29 feb 2008 04:05

Re: Bibliotheek

Bericht door mikvanes »

Dank je.

Ik zet de links in het afgeschermde deel van de site, omdat die artikelen nog niet echt openbaar zijn. Ik geef hier de link naar die post.


viewtopic.php?f=24&t=2047&p=18671#p18671
karel
Berichten: 82
Lid geworden op: 16 feb 2011 14:08

Re: Bibliotheek

Bericht door karel »

Mik,

geweldig werk! dit maakt opnieuw veel bespreekbaar. Ik vind het format ook goed gekozen, steeds een stelling, cijfermateriaal, en dan pas meningen en conclusies. De wetenschappelijke stijl helpt bij zoiets gevoeligs dus toch wel om de gedachten te ordenen. Ik hoop niet dat je erg vindt dat ik de discussie erover hier, op het openbare deel van de site, voortzet, want we willen uiteindelijk toch toegankelijk zijn? (als je het liever niet zo ziet, verplaats ik mijn bijdrage met plezier..)

We gaan er vast nog vaak op terug komen, maar er was een puntje waar ik dacht "hé, dat herken ik" terwijl jij wat leek te aarzelen over het waarheidsgehalte van de stelling:
"Gewone transgenders":
Allereerst blijkt het zelf aanvaarden van travestie samen te hangen met een LAGER welbevinden. De correlatie is niet heel gigantisch, maar toch wel onmiskenbaar en significant (.28). In theorie zou het zo kunnen zijn dat mensen met een lager welbevinden hun travestie gemakkelijk accepteren, maar dat lijkt niet erg plausibel. Kennelijk ben je dus in onze samenleving beter af als je je travestie maar niet accepteert.
Wat ik eraan herken, is dat bij mij de travestie-neiging niet altijd even sterk is. Ze fluctueert in de tijd, en als ik terugkijk is ze het zwakst als mijn vrouw en ik goed zijn (zij lijdt aan stemmingswisselingen, en haar gevoelens over alles en dus ook over onszelf gaan op en neer met een ritme van een maand of drie), als ik goed en interessant werk heb, en als ik bezig ben met andere mensen. De neiging werd onbedwingbaar toen ik me een tijdje had teruggetrokken nadat ik mijn baan kwijt was geraakt en mijn vrouw me waardeloos vond. Gelukkig gaat het niet altijd zo, en de laatste tijd gaat het duidelijk bergop - op alle fronten behalve de rok, daarin gaat mijn interesse duidelijk omlaag. Ik heb mijn travestie in elk geval voor het eerst aanvaard, toen mijn welbevinden op een dieptepunt was en ik zie bij mezelf ook na dat moment een duidelijke correlatie.

Ik zou iets verder gaan: volgens mij is het geen correlatie met welbevinden, maar met positief / negatief zelfbeeld; wat de engelsen self esteem noemen. Voor mezelf heb ik weleens gedacht dat het daar mee te maken had, en het past ook bij het stereotiepe beeld dat de maatschappelijke status van de vrouwenrol lager is. Dat laatste is geen erkenning dat die rol een lagere status moet hebben, het is slechts wat ik waarneem.
willi
Berichten: 3428
Lid geworden op: 06 apr 2008 17:07

Re: Bibliotheek

Bericht door willi »

Leuk geprobeerd Mik.
Toch blijf ik volhouden dat jullie insteek niet (helemaal) klopt.
De conclusies zijn teveel gericht op het genereren van een wetenschappelijk standpunt. Het indelen van menselijk gedrag in laatjes, vakjes en vitrines; net als onze goede vriend Lineus.
En net als bij L worden daarbij fouten gemaakt. Fouten die ontstaan door het kiezen van een te algemeen uitgangspunt.

Dat vogeltje heeft een rode kop, dus zal het wel tot de Putters behoren.

Jullie gaan uit van 1 vorm, 1 gedrag als graadmeter voor jullie stellingen.
“Het dragen van kleding die door de standaard samenleving als geslachtsbepalend wordt gezien”.
En dát vind ik een te beperkte basis.
Er zijn duizend en een redenen te bedenken waarom je je als man ‘anders’ wilt kleden.
Maar goed, dat heb ik vaak genoeg betoogd.
Het gaat de goede kant op met de rok voor mannen.
Nu nog de starre dresscodebedenkers achter de 'broek' zitten.
Plaats reactie