De broek als symbool van de macht van de man

Heb je ergens in de krant, op tv of op internet iets gezien over de mannenrok en wil je het met ons delen? Hier is je berichtje op de juiste plaats.
stapjevoorstapje
Berichten: 33
Lid geworden op: 20 jul 2008 11:46

De broek als symbool van de macht van de man

Bericht door stapjevoorstapje »

Al surfend vond ik in de Catalaanse krant 'Avui' een plezierig artikel over de maatschappelijke rol van het dragen broek en rok .
Omdat niet iedereen het Catalaans machtig is, hierbij een snelle vertaling.
Het is alvast een artikel dat veel semi-filosofische gedachten stimuleert

http://www.elpuntavui.cat/noticia/artic ... illes.html


Joan-Lluís Lluís:
De broek, als exclusieve mannenkleding, was geassocieerd met de macht die mannen zo lang monopoliseerden



Wanneer mannen rokken dragen, zal de wereld meer egalitair zijn.
Ik probeer uit te leggen waarom.
De wijze om zich te kleden is van veel elementen afhankelijk, en die zijn variabel, afhankelijk van de tijd en plaats. Maar al die criteria hebben te maken met geslacht, leeftijd en sociale status. En één van de belangrijkste is ook vandaag nog steeds het onderscheid tussen de seksen.
In de loop van de vele eeuwen stond de joods-christelijke samenleving, net als vele anderen, zeer vijandig tegenover een verwarring tussen kleding voor mannen en vrouwen. In het Oude Testament (Deuteronomium 22:05) nstaat: "Een vrouw moet niet de kleren van de man dragen, en een man niet die van de vrouw:. De Heer uw God verafschuwt mensen die zich zo gedragen". Omdat in het algemeen dit soort verboden bestemd waren om bestaande praktijken tegen te gaan, kan men er van uit gaan dat er reeds in bijbelse tijden mensen waren die deze code overtraden ...

In de twintigste eeuw beleefden de vrouwen uit westerse landen een mentale revolutie culturele, politieke en sociale: ze trokken de broek aan. Er zijn tal van getuigenissen die een reactie van diepe vijandigheid onder de bevolking weergeven tegenover de eerste vrouwen die zich het mannelijke attribuut toeëigenden. En broek als uitsluitend mannelijke kledingstuk werd geassocieerd met de macht die zo lang door mannen gemonopoliseerd werd. En in hun stap naar maatschappelijke gelijkheid moesten de vrouwen dat symbolen tot het hunne maken. Dat was niet gemakkelijk. Zonder dat we spreken over de landen waar, vandaag nog, de status van de vrouw nauwelijks die van een slaaf overstijgt, moeten we erkennen dat ook in de westerse landen de weg naar gelijkheid nog niet overal afgelegd is en dat het algemene superioriteitscomplex van de mannen tegenover de vrouwen nog niet verdwenen is -of van sommige mannen tegenover vrouwen. De test die zulks bewijst: welk gevoel veroorzaakt meestal het idee van het dragen van een rok bij veel mannen ? Schaamte, verlies van waardigheid, het zich persoonlijk verlagen ...? De rok wordt vanuit mannelijke oogpunt vaak aangevoeld als een kledingstuk dat de status van de man die hem draagt naar beneden haalt. En zulks ondanks het feit dat de rok door de geschiedenis heen gedragen werd door tal van krijgsvolkeren. Dus, om de ongelijkheid ietwat te verminderen, om het gerobotiseerde beeld van de ideale vrouw (uitgevonden door mannen en voor mannen) af te breken - de vrouw die zich moet maquilleren, ontharen, met juwelen tooien - is het nodig dat de kleding van de man wat stukken uit de kleerkast van de vrouwen zou overnemen.

Het is natuurlijk duidelijk dat we ver staan van de uitdrukking van Mussolini: "De man is gemaakt om oorlog te voeren en de vrouwen om kinderen te krijgen." Maar zelfs dan, ondanks het feit dat dat ze nu minder bepalend is, blijft het maatschappelijk onderscheid naar geslacht bestaan, vaak onbewust. Bijvoorbeeld, in Catalonië, is het een wijdverbreide geloof dat alle jongens de voetbalspeler Lionel Messi moeten nabootsen, terwijl meisjes al duimzuigend het haar van Barbie opmaken. Er is echter niets in de natuur dat zegt dat het zo zou moeten zijn. En als u twijfelt over het feit dat de meest spectaculaire fysieke activiteiten en durf enkel bij de mannen horen, dan moet je maar eens kijken wie de bovenste lagen van de menselijke torens (de ‘castells’) vormt. Het zijn bijna altijd uitsluitend vrouwen. Het onderscheid van de activiteiten en bezigheden volgens het geslacht begint, zoals Simone de Beauvoir stelde, bij een onderscheid van de attitudes die bij kinderen door de volwassenen ingeprent worden. Stoutmoedigheid, extrovert gedrag bij de jongens. Discretie, bescheidenheid voor meisjes. En er is bv ook het onderscheid op kleur en type van kleding voor baby's.
Gelijk zijn betekent niet identiek zijn, maar de andere tegemoet gaan om hem niet op te sluiten in een kooi, weze deze van goud of niet.
De rok, heren, de rok...
Plaats reactie