Pagina 1 van 1

De mannenrok in de klassieke muziek

Geplaatst: 17 okt 2017 00:06
door wimjansma
Afbeelding
Die Götterdämmerung. Spreekt voor zichzelf.

Re: De mannenrok in de klassieke muziek

Geplaatst: 18 okt 2017 05:43
door Yvan
Leuk, maar op gebied van muziek vind ik Wagner nogal "zwaar". Klassiek gaat mijn voorkeur naar Antonio Vivaldi, zo een beetje het "enfant terrible" van zijn tijd.

Re: De mannenrok in de klassieke muziek

Geplaatst: 18 okt 2017 22:10
door WesleyN
Ik heb helemaal geen verstand van klassieke muziek. Het is iets van ver van mijn bed. Ik ben van de alternatieve rock muziek en indie muziek. Het is wel heel breed. Wat klassieke muziek betreft heb ik wel iets met minimal music, zoals Philip Glass en in mindere mate Wim Mertens. En natuurlijk kan ik wel naar klassieke muziek luisteren. Maar het geeft me geen diepgaande gevoel. Ik kan zeggen dat het mooi is. Maar mooi is voor mij niet genoeg. En het zal bij andere mensen heel veel gevoel geven. En dat is weer iets persoonlijks. Ik kan er niets mee. Helaas. In ieder geval vind ik Koyaanisqatsi heel interessant werk van Glass.

Re: De mannenrok in de klassieke muziek

Geplaatst: 11 nov 2017 07:04
door Redhawkje
WesleyN schreef: 18 okt 2017 22:10 Ik heb helemaal geen verstand van klassieke muziek. Het is iets van ver van mijn bed. Ik ben van de alternatieve rock muziek en indie muziek. Het is wel heel breed. Wat klassieke muziek betreft heb ik wel iets met minimal music, zoals Philip Glass en in mindere mate Wim Mertens. En natuurlijk kan ik wel naar klassieke muziek luisteren. Maar het geeft me geen diepgaande gevoel. Ik kan zeggen dat het mooi is. Maar mooi is voor mij niet genoeg. En het zal bij andere mensen heel veel gevoel geven. En dat is weer iets persoonlijks. Ik kan er niets mee. Helaas. In ieder geval vind ik Koyaanisqatsi heel interessant werk van Glass.
Hee een Koyaanisqatsi kenner. 8-) Ken je Powaqqatsi ook? Allebei erg indrukwekkend.

Over klassieke muziek: Tja, ik ben meer van de gitaren en classic rock. Toch iets klassiek dus :mrgreen:

Re: De mannenrok in de klassieke muziek

Geplaatst: 11 nov 2017 16:16
door WesleyN
Ja die van Glass ken ik ook. En heb ook wel eens van Wim Mertens gehoord. Ik houd zowel van gitaarrock als elektronische muziek. Voor mij gaat het om gevoel.

Re: De mannenrok in de klassieke muziek

Geplaatst: 12 nov 2017 00:16
door wimjansma
Van Philip Glass heb ik natuurlijk zijn La Belle et la Bête, complete gefilmde opera-uitvoering in het frans op een zwart-wit video uit Luxemburg. Engels ondertiteld. Koyianisquatsi is voor zover ik weet alleen in een audioversie beschikbaar. Beide zijn heel eigenzinnige muziekwerken, je moet er wel even aan wennen, zoals trouwens met alle genres muziek. Beter gezegd: je moet er voor open staan. Ook voor moderne composities van Nederlandse en Vlaamse componisten. Het verschil tussen klassieke muziek en alternatieve rock is in de tweede helft van de twintigste eeuw behoorlijk gekrompen.

Maar...eh, om terug te komen op Wagner. Moet je ook aan willen wennen. Zijn laatste werk, Parsifal is muziek die rechtstreeks uit de hemel komt, ongelooflijk, tenminste, als je er voor open staat. In de stadsschouwburg van Arnhem met het Gelders Orkest heb ik er zo'n 15 jaar geleden ruim 3 1/2 uur bij weg kunnen dromen. Vreselijke enscenering op het toneel, maar met de ogen dicht, hoor je alleen die schitterende hoge violen en die kloeke klanken van het koper in trage golven uit de orkestbak komen. Muziek verveelt nooit.

Re: De mannenrok in de klassieke muziek

Geplaatst: 22 nov 2017 12:23
door Redhawkje
Muziek verveeld inderdaad nooit. Ook rokjes dragen niet trouwens. :D

Re: De mannenrok in de klassieke muziek

Geplaatst: 24 nov 2017 22:49
door wimjansma
Beiden zijn inderdaad absoluut onmisbaar