29 April 2008: Bijeenkomst rok voor mannen haalt de pers

BREDA - Haagse Peet (44) voelt zich prettig in een rok en schaamt zich daar absoluut niet voor. Toch wil hij liever niet met zijn achternaam in de krant.

Dat geldt ook voor de Antwerpse Manu (59) en voor Peter (53) uit Leeuwarden.

Zaterdag ontmoetten ze elkaar in Breda.

Het moest een happening worden van rokdragende mannen, maar behalve dit dappere trio kwam er niemand opdagen. Een man in rok is nu eenmaal geen geaccepteerd fenomeen.

Peter maakte de treinreis vanuit het hoge noorden, sjiek gekleed in een rok, een glanzende panty en hooggehakte open schoenen. Onder de rode trui is een kanten topje te zien. Een handtas, zilveren ringen, parelketting en -armband maken zijn outfit compleet.

Peet uit Den Haag (vlnr), Manu uit Antwerpen en Peter uit Leeuwarden.

Peet draagt wèl een panty, maar zonder elegante accessoires, terwijl Manu behaarde benen heeft onder zijn schotsgeruite rok en stevige schoenen draagt.

Make-up gebruiken ze niet. Ze benadrukken dat ze geen homo of travestiet zijn. Peter en Manu zijn gescheiden, maar dat heeft niets te maken met hun voorliefde voor rokken.

Het lijkt een beetje exhibitionistisch om zo over straat te lopen, maar de mannen zien dat anders. "We krijgen er geen kick van, we moesten een drempel over eer het zo ver was."

Ze hebben gemiddeld zo'n twintig tot dertig rokken in de kast hangen. Manu droeg ze tien jaar binnenshuis, maar loopt sinds drie jaar ook op straat in rok. "Als je het een paar keer hebt gedaan, groeit je zelfvertrouwen."

Peter beaamt dat. "Vroeger had ik een broek bij de voordeur hangen. Als er werd aangebeld, deed ik snel mijn rok uit, want ik wilde niemand choqueren. Nu ga ik zelfs in rok solliciteren."

Manu vindt dat een rok veel prettiger zit dan een broek. "Vooral in de zomer. Hoe warmer het is, des te dunner de stof." Aan minirokken wagen ze zich niet. Ze kopen hun kleding meestal in damesmodezaken, hoewel er tegenwoordig ook mannenrokken te koop zijn. "Vrouwen mogelijk mannelijk gekleed zijn, maar jammer genoeg rust er een groot taboe op de vrouwelijk geklede man", stelt Manu.

Persoonlijk verslag is te lezen op het forum.


Bron: http://www.bndestem.nl
Foto: Edwin Wiekens/het fotoburo